torstai 11. maaliskuuta 2010

Ristisideleikkaus

Kirjoittelenpa tähän samaan blogiin nyt Olgan ristisideleikkauksesta ja kuntoutuksesta:

Olga alkoi vuodenvaihteessa olemaan selvästi jäykempi takapäästään eikä enää hypännyt sänkyyn tai nojatuoliin nukkumaan. Yhtenä päivänä lumessa juostuaan tuli takajalkaa ontuen takaisin. Pidin Olgaa levossa ja käytiin vain lyhyillä hihna pissalenkeillä ulkona. Parin päivän jälkeen alkoi jo astua jalalleen, mutta pieni ontuminen jatkui. Kävin sitten eläinlääkärillä, missä Olga kuvattiin. Takapään jäykkyyden syykin selvisi: selässä kulumia ja viimeisessä nikamavälissä silloittumaa. Molemmissa takapolvissa myös nivelrikkoa. Rauhoituksessa ell pystyi myös hyvin kokeilemaan polvinivelen liikkuvuutta ja totesi vasemman ristisiteen olevan repeytynyt. Näin suurelle koiralle hän suositteli nivelen leikkausta.

Saimmekin seuraavan viikon maanantaille ajan ristisideleikkaukseen. Aamulla kymmeneltä olimme Petvetissä ja Olga suhtautui siellä kyljellään maaten rauhallisesti eläinlääkärin polven taivutteluun. Tämänkin ell:n mielestä tapaus oli päivänselvä, joten koira leikattaisiin. Ei muuta kuin koira taas rauhoitettiin ja jätin Olgan klinikalle, kun se oli kunnolla nukahtanut. Iltapäivällä kävin hakemassa tokkuraisen tytön kotiin. Leikkaus tehtiin nivelen ulkopuolisella tuella, jossa nivel tuettiin langoilla paikoilleen. Ajan myötä nivelen ympärille kasvaa kudosta tukemaan niveltä. Mukaan kotiin saimme Rimadyliä kipua lievittämään. Siteen saisi poistaa 4 päivän päästä ja tikkien poisto olisi edessä kahden viikon päästä.

Nyt on edessä useamman kuukauden kuntoutusjakso. ensimmäiset 2-3 kuukautta vain rajoitettua rauhallista liikuntaa ja fysioterapiaa. Oleellista on, että nivel ei alkuaikoina vahingoitu nopeista rasituksista tai vääntymisestä. Eli ei hyppyjä, juoksua, nopeita käännöksiä etc... Ruuan vaihdoin astetta kevyempään. Lisäravinteina aloin antamaan Arthrobalans plussaa, joka sisältää glukosamiinia, kondroitiinisulffaattia ja MSM:ää. Lisäksi myös lohiöljyä.

Ensimmäisenä iltana Olga oli hieman levoton, mutta rauhoittui yöksi. Seuraavana päivänä oli selvästi pirteämpi, mutta nukkui lähes koko päivän. Olga laski jo leikatun jalkansa maahan. Kävimme 4 kertaa päivän aikana pihalla, jolloin Olga käveli kolmella jalalla. Polvi oli hieman turvoksissa, mutta se on kuulema normaalia. Kauluria pidän koko ajan paitsi ulkona käydessä ja syödessä. Kokeilin hetken ilman kauluria sisällä, mutta Olga oli heti kiinnostunut haavasta, joten kauluri heti takaisin. Eikä se kauluri näytä Olgaa haittaavan, jos se nyt jää ovenpieleen vähän kiinni, se vaan riuhtasee päällään sen irti ja jatkaa tallusteluaan.

Toisena päivänä Olga laittoi jo painoa jalalle ja käveli neljällä jalalla :-). Kävimme taas 4 kertaa noin 2 min rauhallisella pissatuslenkillä tasaisella maalla. Muuuten päivä sujui nukkuessa ja levätessä.

Olga toisena päivänä leikkauksen jälkeen.


Hieman turvotusta polvessa.

1 kommentti:

jaanakin kirjoitti...

Isosti tsemppiä Olgalle paranemiseen!