tiistai 13. huhtikuuta 2010

Paimennusta ja hetsausta

Tänään oli ekaa kertaa paimennusta ulkona. Suuri sänkipelto eikä aitoja missään. Lampaiden määrääkin oli kasvatettu runsaaseen kymmeneen. Pikkasen sydäntä kylmäsi, että mitenhän tässä nyt käy. Marika käski vaan kytkemään Yeff irti laittamaan maahan, minun menemään lampaiden taakse ja kutsumaan Yeff keräämään lauma kasaan. Mutta menikin yllättävän hyvin. Oikeastaan oli helpompaa ulkona, kun Yeffillä oli tarpeeksi tilaa kiertää lampaita. Aluksi meni taas kiertämiseksi, mutta pari kertaa sain seilaamaan edestakaisin lauman takana. Mutta kuulo oli hukassa, eikä maahanmenot onnistuneet. Pari kuljetuksen tapaistakin saatiin aikaiseksi ja lopuksi kun Yeff oli tarpeeksi väsynyt se meni jopa käskystä maahan :-) Pari ylimääräistä sydämentykytystäkin tuli, kun yksi lammas lähti pari kertaa omille teilleen ja Yeff syöksähti heti sukkana perään. Yeff kävikin hakemassa sen takaisin laumaan.

Jäimme pellolle katselemaan muiden paimennusta ja sekin oli Yeffille haastavaa tekemistä kun välillä lammaslauma ja välillä bortsu suhahti ohi.

Toisella paimennuskierroksella yritin itse ottaa rauhallisemmin, enkä käskenyt Yeffiä maahan kuin ainoastaan silloin, kun se oli jotenkin kuulolla (vaihtelevin tuloksin). Tuota etä maahanmenoa täytyy tosiaan treenata kotona. Pari kuljetusta saimme siinä kiertämisen välissä tehtyä. Sekä ohjaaja että koira olivat yltä päältä mudassa paimennuksen jälkeen, mutta hauskaa oli :-) Yeff oli paimennnuksen jälkeen ihan loppu. Taitaa olla psyykkkisesti hyvin väsyttävää puuhaa.


Illalla oli vielä tokotreenit Kupittaalla ja teemana hetsaus.
Opettelimme tavan, jolla voimme nostattaa koiraa kesken kisojen jos on tarvetta.
- hetsaus eteen lelulle
- hetsaus taakse lelulle
- hetsaus merkille
- hetsaus merkiltä alustalle
Kotitehtävänä saimme sanan tai eleen yhdistämisen hetsaukseen.

Paikallaanoloon päätimme Lentsun kanssa kokeilla Yeffillä pään alhaalla pitoa. Houkuttelimme namilla pään alas ja palkka. Tähän taitaa naksu sopia hyvin, joten jatkan kotona naksulla.

Lopuksi paikallaanolo (Yeffillä vielä normaali). Otin aika lyhyeltä matkalta. Naapuri koira lähti, mutta Yeff pysyi paikoillaan :-)

1 kommentti:

jaanakin kirjoitti...

Yeffin korvattomuus paimenessa... niin tuttua myös Bowwen kanssa.
Maanantaina taas päästän samoihin treeneihin. Kiva Kiva!